Органические продукты из Сардинии (Италия) в Петербурге
Рецепты средиземноморской кухни

(812) 967 69 37

Стародеревенская 11/2А
офис 234         пн-пт 10-18

Рагу болоньезе




Ингредиенты на 4 порции

  • 400 г свежей пасты тальятелле
  • 150 г говяжьего фарша
  • 100 г свиного фарша
  • 1 крупная морковь
  • стебель сельдерея
  • 2 головки лука
  • 60 г томатной пасты
  • 1/2 стакана красного вина
  • 30 мл оливкового масла
  • 20 г сливочного масла
  • 0,5 л воды
  • Соль и перец по вкусу
  • 1 лавровый лист
  • 80 г пармезана


Приготовление: 


1. Обжариваем овощи

Овощи вымыть и очистить. Нарезать сельдерей, лук и морковь кубиками. В глубокой кастрюле разогреть оливковое и сливочное масло. Выложить и обжарить овощи на сильном огне в течение нескольких минут, постоянно помешивая, чтобы не пригорели.

2. Добавляем фарш

Выложить весь мясной фарш и хорошо обжарить, чтобы он подрумянился.

3. Вливаем вино

Добавить вино и томатную пасту. Тщательно перемешать и убавить огонь. Посолить и поперчить. Влить воду или овощной бульон, накрыть крышкой и готовить на медленном огне в течение часа. Подливая, если необходимо, воду.

4. Соединяем пасту и соус

Отварить тальятелле. Выложить в глубокую сковороду и добавить рагу. Все тщательно перемешать и обжарить минуту. Выложить на тарелку и посыпать тертым пармезаном. При желании можно украсить листиком мяты.


Классическое итальянское рагу болоньезе от Джиннаро Контальдо (на английском):


One of Italy’s most versatile sauces is the ragu Bolognese. Originating in the Emilia-Romagna region, this rich and delicious sauce can be used for a variety of dishes.


There are many versions of this recipe but Gennaro Contaldo’s authentic recipe shows you how to make a simple and flavoursome sauce, using far fewer ingredients than you may have been expecting. You will see that instead of tins of tomatoes, for example, Gennaro uses a small amount of concentrated tomato puree, diluted in stock, making the sauce lovely and rich but not overly tomato-y. In fact, it is the good quality mince used in the recipe which is the star of the show.


Gennaro’s recipe is simple to make and as it is slow-cooked over a gentle heat for at least two hours, it is a relatively effortless recipe to pull together, allowing you to get on with other things as the house fills with the delicious smell of Italian cooking.


Gennaro’s top tip is to make more than you need and then freeze the excess in batches, ready to be used another time in a tagliatelle Bolognese or hearty lasagne.


Ingredients 

4 x servings 

 

45ml extra virgin olive oil

25g butter 

1 x onion, finely chopped 

1 x celery stalk, finely chopped 

1 x carrot, finely chopped 

150g pancetta, cubed 

200g minced beef 

200g minced pork 

200ml red wine 

2 x tablespoons double-concentrated tomato puree'  

200ml stock 


Method 

Heat the extra virgin olive oil and butter in a pan, add the onion, celery, carrot and pancetta and sweat on a gentle heat for about 10 minutes until the onion has softened. Add the meat and brown all over. Increase the heat, add the wine and allow to evaporate. Dilute the tomato puree in a little of the stock and stir into the meat. 


Reduce the heat to low, cover with a lid and cook on a gentle heat for 2 hours, checking and adding a little extra stock from time to time to avoid the sauce from drying out.



Яндекс.Метрика